2010. április 7., szerda

Tolnai halászlé

A kedvencem. Amikor még a szüleimmel laktam szinte minden hétvégén ezt ettük. A lényeg, hogy nincs alaplé és házi metélttásztával esszük. A recept tuti hiteles, mivel tolnai lány vagyok. Tolna egy kisváros Paks és Szekszárd között. A Duna a 19. századi folyószabályozás előtt közvetlen a város melett folyt, azóta egy holt-ág nyújtja a horgászás örömét. Bográcsban elkészítve a legfinomabb.




Hozzávalók (6 főre):
-3 kg ponty
-2 kg kárász
-3 fej vöröshagyma
-4 ek őrölt pirospaprika
-3 db cseresznye paprika
-só, piros arany
-6 db halászlé kocka
-3 dl  száraz vörösbor 

Elkészítés:

A halakat lepikkelyezzük, kibelezzük (mindent ki kell, szedni: kopoltyú, belek,a hal tejet és az ikrát félretesszük, és a legfontosabbat: a keserű fogat is kiszedjük) lemossuk, felszeleteljük két-ujjnyi szeletekre a fejet félbevágjuk és jól besózzuk. Mi a főzés előtti nap megszoktuk csinálni, így egész éjjel állhat a sóban.


A hagymát felkockázzuk és a bográcsba tesszük. Ráfektetjük a halszeleteket, alulra a kárászt és rá a pontyot. Beleteszük a cseresznyepaprikát és a felaprított halászlé kockát. Ahány kiló a hal, annyi liter vizet öntünk rá és feltesszük főni. Ha felforrt hozzátesszük az őrölt paprikát, ahol zubog a víz oda öntjük és egyből rázogassuk a bográcsot, mert kifut a halászlevünk. Miután "megnyugodott" megkóstoljuk, hátha kell sót, vagy piros aranyat adni hozzá. Ezután 45 percen keresztül főzzük. Miután megfőtt a hal hozzáadjuk a bort, még főzzük kb. 5 percig, hogy összeforrjanak az ízek, és kész is. A levet leszürjük, így eltávolítjuk a főtt hagymát, a haldarabkákat, szálkát. Elöször a levet fogyasztjuk metélt tésztával és apróra vágott nyers vöröshagymával, majd utánna a halhúst. Nálunk mindenki kétszer szed. :)

A tészta elkészítése:
-6 tojás
-só
-1 kg liszt ( a tojás méretétől, tészta keménységtől függ)

Összegyúrunk mindent, hogy szép kemény tésztát kapjunk. Kinyújtjuk 1-2 mm vékonyra, és felcsíkozzuk 5 cm szélesen. Ezeket a tészta csíkokat egymásra rakjuk és szeleteljük fel gyufa méretűre. Felforralunk vizet, sózzuk és megfőzzük a tésztát. Mi nem teszünk hozzá olajat.(Akkor van kész, ha a tészta a víz tetejére feljön.) 



                                                    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails