2010. április 15., csütörtök

Cukkinis töltött gomba és burgonya





Sokan nem szeretik a cukkinit, pedig igazán finom. Mondjuk régen és is féltem tőle, hogy olyan íze van, mint a töknek. Nem vagyok nagy tökpárti, bár rántva és sütve megeszem, de fözeléknek nem. De aztán rájöttem, hogy alaptalanul zárom ki az életemből és erről most egy pasit is meg kellett győznöm. Hát sikerült, bár a gombás verzió helyett neki burgonyát kellett megtöltenem, mert ő nem nyúl, hogy ennyi zöldséget egyen...:) Pasik.....
Ja és a kedvencem,  édességre vágytunk tegnap este, de alig volt itthon hozzávaló, ezért csináltam egy piskóta tésztát, leöntöttem eperpudinggal és ennyi. Szerintetek? Még este felét megette a 28 cm-es kis sütinek... Amúgy meg szinte mindenre finnyákol, mert túrós, gyümölcsös, ez túl száraz, ez nem olyan, mint amilyet anyám szokott csinálni, stb.
Furák,na!!





Hozzávalók: 12gombához:
(én 8 gombát, meg 1 burgonyát töltöttem meg)
-12 db tölteni való gomba
-25 dkg darálthús
-1 cukkini
-2 kanál tejföl
-1 kanál étkezési keményítő
-só,bors, fűszerek, fokhagyma
- 2 kis fej hagyma
-olaj
-10 dkg sajt
-egy csipet őrölt pirospaprika
-2 dl bor
-zöld paprika




Elkészítés: 
Ha csak burgonyát szeretnénk megtölteni, akkor  3 nagy egész burgonyát mossunk meg, rakjuk fel főni sós vízbe. Ha megfőtt, vegyük ki a vízből, takarjuk le 5-10 percre, majd pucoljuk, vágjuk félbe és kaparjuk ki a belsejüket. Töltsük meg a töltelékkel a burgonyákat, szórhatunk rá sajtot is és olajjal kikent tepsiben süssök meg 180 fokon 15-20 perc alatt.
A töltelékhez az egyik hagymát felkockázzuk és üvegesre piritjuk. Hozzáadjuk a darálthúst is és addig kevergessük, amíg levet nem enged, ekkor adjuk hozzá a  felcikkezett cukkinit. Nem szükséges megpucolni elég, ha csak jól megmossuk. Fűszerezzük. A tejfölben elkeverjük az étkezési keményítőt és felöntjük 1 dl vízzel. Ezt is a töltelékhez keverjük, és kb. 10 percig főzzük, amíg nem lesz lé alatta. Amíg fő megtisztítjuk a gombát és előkészítjük a tepsit. A tepsibe öntünk egy ujjnyi olajat 2 dl bort, 1 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, és belekarikázzuk a vöröshagymát, 2 gerezd fokhagymát, zöldpaprikát.
Töltsük meg a gombánkat,(rakhatunk rá reszelt sajtot is) tegyük bele a tepsinkbe és fedjük le fóliával. Így süssük nagy lángon 15 percig, majd a fóliát levéve alacsonyabb lángon még 10 percig. Jó étvágyat hozzá!!!:)

1 megjegyzés:

  1. Szia, üdv a gasztro-bloggerek nagy világában :)
    Köszönöm, hogy olvasóm lettél :)

    VálaszTörlés

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails