2010. március 27., szombat

Lisztérzékenységől röviden

Elsősorban aki még nem hallott a lisztérzékneségről, pár sorban összefoglalom, hogy miről is van szó.

Lisztérzékenység, vagy ceoliak betegség

A lisztérzékenység a vékonybél gyulladásos betegség kezdete gyakran 2 éves korra tehető, röviddel a búzaevés megkezdése után; vagy korai felnőttkorban (30 – 40 év). Ceoliak betegség azonban bármely életkorban elkezdődhet. Érzékeny eberekben a búzafehérje, glutén, gyulladásos reakciót vált ki a vékonybélben, amely csökkenti a tápanyag, vitamin, ásványianyag felszívódás területét.

A bélfal felszívásra alkalmas területének csökkentésétől függ, hogy az egyén ceoliak betegsége tünetekben mutatkozik – e meg. Ceoliak betegség komoly tüneteket okozhat, mint a hasmenés, gyengeség, testsúlycsökkenés, ami a vékonybél felszívásra képes területek csökkenését mutatja. Másokban anémiás fáradsággal járó tünetekkel jár, és egyáltalán nincs emésztőrendeszer betegségre utaló tünet. Ezen egyénekben a betegség a vasfelszívódás helyét károsította a vékonybélben és a bél távolabbi szakasza képes a tápanyag és folyadékfelszívására.

Mi okoz allergiát a gabonákban?

A lisztérzékeny emberekben az emésztőrendszer betegsége, a vékonybél károsodásából ered, így az nem képes a szervezet számára fontos tápanyagokat felszívni. Lisztérzékeny emberek nem képesek a gabonákban található glutén/gliadin elnevezésű fehérjéket lebontani.

A gabonák összetétele:

Gabona: 70 – 75 % keményítő

1- 2 % zsírok

10 – 12 % folyadék

6 % fehérjék – albuminok

- globulinok

- glutén 90 % (gliadin 50 %, glutenin 50 %)

A Glutén érzékenyeknek teljes gabona mentes étrend ajánlott.

Glutént tartalmazó gabonák:

- BÚZA minden formában, finom és teljes kiörlésű liszt, pelyhek és dara

- ÁRPA / árpa gyöngye

- ROZS

- GABONA ALKOHOL: SÖR, WHISKY, VODKA

- ZAB és zabpehely / Műzlik

A lisztérzékenység esetén a gabona és alkohol együtt fogyasztása, vagy a gabona tartalmú alkoholos ital (sör) fogyasztása 100 szorosára növeli a belekben létrejövő gyulladásos folyamatokat.

Lisztérzékenyek, ha más egészségügyi problémájuk (elhízás, szív – és vérkeringési betegség) nincs, glutén – mentes étrend mellett fogyaszthatnak mérsékelt mennyiségben alkoholt.

Lisztérzékenyek ajánlott étrendje

Liszt – és gabonamentes étkezéssel 2 héten belül javulás figyelhető meg. Amíg a betegek tartják az étrendet, a tünetek megszűnnek. A gabonamentes étkezés első 9 – 12 hónapjában ajánlott a tehéntej – termékeket is elhagyni, a bélfal gyógyulásának elősegítésére. A tejben lévő, casein fehérje és a laktóz tejcukor ilyenkor tovább irritálja a bélfalat, ami nehezebben gyógyul.

Glutén mentes étrenddel minden hagyományos étel elkészíthető, más gluténmentes alapanyagokból, (rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyakeményítő, kikoricakeményítő) és így bátran fogyaszthatóak! Az újszerű receptek, és az új alapanyagok használata rövid tanulási idő alatt elsajátíthatók a hagyományos főzésben.

Ajánlott ételek:

- Minden gyümölcs és zöldség

- Juh és kecsketej, joghurt vagy sajt

- Tojás

- Tejsavó fehérje

- Hal

- Szárnyasok

- Sovány húsok (sertés, marha, borjú, vadak)

- Olajos magvak (diók, mogyorók)

- Hajdina

- Köles

- Rizs (fehér, barna, vörös és azok lisztje, és az abból készült tészta, puffasztott és extrudált reggeliző pelyhek)

- Vadrizs

- Kukorica (minden formában: szemes, dara, liszt és keményítő, és az abból készült tészta és pelyhek)

- Burgonya és mint keményítő

- Hüvelyesek és annak lisztjei

- Kínai üvegtétszta

- Indiai csicseriborsó lepény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails