2010. március 22., hétfő

Krémtúrós muffin









Azon szerencsések közé tartozom, akiknek a főzéshez érzékük van. Bármit is csináltam elsőre, sikerült (vasárnapi húsleves, babgulyás, rántás készítés,stb.). Jó izű lett, olyan mint amilyet szerettem volna és mingig sikerült bezsebelnem a dicséretet is. Persze nekem is voltak baleseteim, amikor valami pörköltnek indult és sülthús lett belőle (elbeszélgettük Ágival az időt :)
Lényegében a süteményekkel volt csak gondom, előfordult, hogy nem sikerült olyannak, mint amilyet szerettem volna, például olyan kemény lett a sajtos pogácsám, hogy a nyuszim koptatta vele a fogát, vagy szalonnás lett a megyes lepényem...sorolhatnám még, de muffinnal eddig még sose hibáztam. Könnyen elkészíthető finomság.

krémtúrós muffin (12db):

a tésztához:
-25 dkg liszt
-10 dkg cukor
- 2 tk sütőpor
- 2 ek kakaópor ( ha cukrozott kakaód van pl.: Nesquik akkor több kakaó kevesebb cukor)
- 2 tojás
- 2 dl tej
- negyed kocka margarin kb. 6,25 dkg

a töltelék:
-egy csomag túró (25 dkg)
-egy nagy doboz tejföl (37,5 dkg) (- lehet 50 dkg kiszerelésű krémtúróval kiváltani a túrót és a tejfölt)
-1 citrom
-3 ek cukor
-1 tábla étcsoki (10 dkg)

Elkészítés:

A tésztához elsöként keverjük össze a száraz összevalókat: a lisztet, cukrot, sütőport, kakaóport. Ezután üssük hozzá a tojást, adjuk hozzá a tejet és keverjük jól össze. Olvasszuk fel a mikroban egy bögrében a margarint fél perc alatt, és azt is öntsük hozzá. Dolgozzuk jól össze az a tésztát, aminek nokedlitészta állagúnak kell lennie. Ezzel a részével végeztünk is.

A tölteléknél próbáljuk meg a túrót minnél jobban összetörni, akár át is passzirozhatjuk szűrőn, hogy minnél krémesebb állagú legyen. Ezután hozzáadjuk a tejfölt és meg is kaptuk a krémtúrónkat, persze aki krémtúrót vásárolt az megkimélte magát ettől.
A masszánkhoz adjuk a cukrot, a citrom reszelt héját, fél citrom levét, összekeverjük és kész is a töltelékünk.

A muffinsűtőnkbe (már ha van) beletesszük a muffin papírformánkat, ami fontos, mert ettől kapja meg a muffin a jellegzetes alakját. Ha valamelyik hiányzik, akkor sima tepsibe is belerakhatjuk a muffinsűtőpapírt, illetve a muffinsűtőt kivajazva is használlhatjuk vagy sima sütőpapírt belehajtogathatunk. Kinek milyen lehetősége van. Tehát rakunk a forma aljába egy kanál tésztát. Ezt legegyszerűben két kanál segítségével lehet megoldani. Erre jön egy kanál töltelék, egy kocka étcsoki majd egy kanál tészta. Nem baj ha nem fedi be teljesen. 180 fokos sűtőben kb 30 perc alatt készre sül. Nyomj bele egy fogpiszkálót és, ha nem ragad rá tészta kész is. Langyosan leszedjük róla a papírt, rákenjük a maradék krémtúrót és csokit reszelünk a tetejére. Hagyjuk pihenni egy kicsit, de még langyosan fogyasszuk, mert akkor a legfinomabb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails