2010. március 23., kedd

Császármáj


Nagyon szeretem a májat. Ez az elkészítési mód nagyon egyszerű, még azok is könnyen elkészíthetik, akik kezdők a konyhában, de szertnék párjukat vagy családjukat meglepni valami gyors finomsággal. Akár előéltelnek, akár főételnek szánjátok, biztos sikert fogtok vele aratni.

Hozzávalók 4 személyre( nekem 18 darab lett ennyi alapanyagból):
-1/2 kg csirkemáj ( én fagyasztottat vettem, nem volt benne szív)
-2 csomag 200 gr-os szeletelt bacon szalonna
-fogpiszkáló
-olaj


Elkészítés:

A májat egy éjszaka alatt kiolvasztjuk a hűtőszekrényben. (De a mikrohullámú sütőben olvasztó programon is ki lehet olvasztani) Óvatosan megmossuk, és lecsepegtetjük, majd szikkadni hagyjuk őket. Ezután egy éles késsel megtisztítjuk a májat a hártyáktól, a zsírtól. Félbevágjuk őket, és a darabokat egyenkét egy-egy baconszalonnába tekerjük hosszában majd a felétől keresztbe.Az a lényeg, hogy kis csomagokat készítünkés lehetőleg a máj ne látszódjon ki sehol. Nagyon csúszos a máj ez a legnehezebb az egész folyamat során.Fogpiszkálóval megtűzzük őket, hogy rögzitsük a szalonnát a májon. Jól vettétek észre, nem használtam fűszert, a szalonna füstös, sós ízét a máj sütés közbe átveszi. Ha valaki szereté mégis fűszerezni, akkor belehempergethetjük a májat fűszeres lisztbe. Tehetünk bele őrölt borsot, majorannát, ki mit szeret.
Egy olajjal kikent tepsibe ( azért elég ennyi, mert a szalonna is enged zsírt) helyezzük a májat és 180 fokon kb. fél óra alatt pirosra sütjük az egyik majd a másik oldalát is. Akinek olyan retró sütője van, mint nekem, ahol se légkeverő, se hőfok szabályzó sincs, annak azt tanácsolom, hogy közepes és a legkisebb láng között valahol félútra tekerjék a sűtőt.
Még melegen szedjük ki a tepsiből és cseppegtessük le az olajat róla. Távolítsuk el a fogpiszkálókat, lehetőleg mindet, de azért hívjuk fel a vendégeink figyelmét arra, hogy fogpiszkálóval készült.
Köretként tálalhatunk hozzá szinte bármit, rizst, burgonyapürét, sült krumplit, párolt zöldséget, salátát. Előételként pirított kifliszeletre fektetjük, a tetejére uborkakarikát, sajtot tehetünk,átszúrjuk az egészet fogpiszkálóval és egy nagy tálcára rakjuk őket. A vendégek pedig kedvükre falatozhatnak belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails