2010. március 27., szombat

Kolbásszal töltött karaj fokhagymaszósszal


A barátom egyik kedvence ez a finom husi. Én kb. két szeletet ettem ,a többit ő falta fel.
Nagyon egyszerű az elkészítése, viszont nem a legolcsóbb, főleg, ha minőségi alapanyagokat használunk.

Hozzávalók (4 főre):
-1 kg csont nélküli karaj
- 1 szál kolbász (én gyulai kolbászt vettem, de nem volt annyira érett, így egyrészt puhább és olcsóbb volt)
-fűszerek: só, bors, a többit rátok bízom
-olaj vagy zsír a sütéshez

az öntethez:
-fokhagyha (gerezdek, krém, por, stb nem írok mennyiséget, izlés szerint)
-3 ek a sülthusi zsírjából
-2 ek liszt
-1 ek tejföl
-1 tk mustár
-1,5-2 dl víz (de ez lehet több is, attól függően, milyen sűrűre szeretnétek)
-só
-bors

Elkészítése:

A husit, ha hártyás, zsíros, akkor megtisztítjuk. Egy éles hosszú vékony késsel a közepébe egy lyukat szúrunk és megforgatjuk benne. A kolbászról eltávolítjuk a műbelet, és a husiba dugjuk, ha nehezen megy, akkor megkenhetjük zsírral, hogy jobban csússzon. Az a jó, ha egy kicsit kilóg a kolbász, mind a két oldalon. A külsejét bekenjük olajjal, sózzuk és borsozzuk. Ezt jól beledörzsöljük, és hagyjuk állni egy kicsit. Más fűszerezést nem kell használni a fokhagyma öntet miatt. Kizsírozott, vagy olajozott tepsibe tesszük, öntünk alá 1-2 dl vizet és letakarjuk fóliával. Nagy lángon kb. 45 percig sütjük, aztán fóliát leszedjük, a sütőt pedig levesszük a legkisebb fokozatra, majd folyamatosan locsolgatva és forgatva barnára sütjük, ez kb. még egy jó 45 perc. Kivesszük és pihentetjük egy kicsit.

A fokhagyma szószhoz kimerünk a zsiradékból és megpirítjuk benne a lisztet zsemleszínűre. Hozzáöntjük a hideg vizet és folyamatosan kevergetjük. Hozzáadjuk a fokhagymát ( a gerezdeket, vagy aprítsuk nagyon apróra vagy reszeljük, fokhagyma nyomót is használhatunk), a mustárt, a tejfölt, sót és borsot. Főzzük kb. 10 percig. Az a lényeg, hogy minden ízt érezni lehessen, ne legyen semmi se túl sok (túl mustáros, túl sós, stb.). Inkább többször kevesebb elvét alkalmazzuk, és folyamatosan kóstolgassunk. Mindenkinek más a „szájíze”, tehát a megadott mennyiségeket nem kell szentírásnak venni. A lényeg, hogy ne legyen csomós a szósz, na persze és, hogy ehető legyenJ

Köretnek én rizst főztem hozzá, és gombócokat formáltam belőle. Jó étvágyat hozzá mindenkinek!!




3 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails