2010. június 15., kedd

Tojásos nokedli salátával



Egyszerűsége és a gyermekkor emlékei teszik a tojásos nokedlit különlegessé számunkra. Amikor csak idényben lehetett salátát kapni, amint megjelent a standokon, minden anyuka rohant haza tojásos nokedlit készíteni. Szinte elválaszthatatlanok voltak.

Hozzávalók két személyre:
-1 tojás
-10-15 dkg liszt
-víz
- 2 kk só
-bors
-2 tojás
-szalonna
1 fej saláta
-5 ek ecet (ízlés szerint)
-5 ek cukor
-6 dl víz


A szalonnát felkockázzuk és saját zsírjában megpirítjuk. A tojást, 1 kk sót, lisztet és kb 1,5 dl vízet alaposan összekeverünk. Minnél keménnyebb a masszánk,  annál finomabb nokedlit kapunk. Forrásba lévő vízbe teszünk 1 kk sót és beleszaggatjuk a tésztát. Nem kell sokáig főzni, ha feljönnek a víz tetejére, készen is vannak. Leszürjük és a szalonnás serpenyőnkbe tesszük. Két tojást egy kis edénybe ütjük és elkeverjük. Ráöntjük a nokedlire és folyamatos kevergetés melett kis lángon rásütjük a tésztára. Borsozzuk, és ha kell sózzuk.
A salátát leveleire szedjük és jól megmossuk, ha kell többször is. 6 dl hideg vízben feloldjuk a cukrot és hozzáaduk az ecetet. Ráötjük a salátánkra, és jól belenyomkodjuk a leveleket a lébe. Úgy a legjobb, ha kb. 1 órát állt a hűtőben fogyasztás előtt, de akkor is finom, ha erre nincs lehetőségünk.


1 megjegyzés:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails